Kahvimatkalla Kolumbiassa

Lokakuun ensimäisellä viikolla suuntaisimme kohti Kolumbiaa ja Huilan maakuntaa. Paikka oli jo tullut tutuksi, sillä paahtajamme Tuomas ja yrityksen omistaja Teijo vierailivat siellä ensimmäistä kertaa vuosi sitten.

Matkan tavoitteena oli jo olemassa olevien viljelijäsuhteiden ylläpitäminen ja potentiaalisten uusien kahvintoimittajien tapaaminen.

Tiivis viikko alkoi ohjelmalla jo heti saavuttuamme Bogotaan. Paikallisessa baristakoulussa meitä odotti iso joukko näytteitä maistettavaksi

 

 

Seuraavana päivänä siirryimme sisäisellä lennolla etelämmäksi kohti Huilaa. Kolmen tunnin automatkan jälkeen saavuimme kohdekaupunki Acevedoon. Iltaan oli vielä hetki aikaa, joten ehdimme nähdä tulevan työmaan eli vuoristojen rinteet vielä ennen auringonlaskua.

Seuraavana päivänä isäntämme Roman Pena vei ensiksi omalle kahvitilalleen. Romanilla on yksi alueen isoimmista tiloista. Kausi ja sato oli varsin onnistunut, poimijoilla riitti paljon kerättävää. Romanin kahvit tuottavat melko tukevan bodyn ja voimakkuuden, soveltuen erinomaisesti suomalaiseen suodatinkahvimakuun. Päälajikkeet ovat Colombia ja Caturra.

     

 

Romanin tilan jälkeen siirryimme toisen meille jo tutun viljelijän, Gilberto Rojaksen tilalle.

Tila on edellistä korkeampi, todella henkeäsalpaavien maisemien äärellä. Myös Gilberton sato oli onnistunut. Päälajikkeet ovat Colombia ja yellow Colombia. Gilberton kahvit ovat hyvin makeita ja hedelmäisiä. Edelliseen vuoteen verrattuna Gilberto oli vienyt makuprofiilia kevyen teemäisestä kohti hedelmäistä täyteläisyyttä. Näitä toiveita esitimme, kun viime keväänä tapasimme paahtimollamme. Kahvin viljely ja prosessointi suoritetaan erityisellä huolellisuudella. Käsittelyasema ja pesulinjasto olivat hyvin siistejä. Myös varastossa valmiit säkit olivat nätissä järjestyksessä. Kaikki kielii siitä, että täällä tehdään asiat huolella. Miehellä onkin saavutuksena maan Cup of Excellence-kilpailusta toinen sija vuodelta 2015. Tilalla nautitun maittavan lounaan jälkeen Gilberto prosessoi erän kahvimarjoja, jotta näimme itse miten prosessi toimii. Apuna työssä on vaimo ja vanhin poika.

 

       

Kolmantena päivänä kiersimme pick-upilla yhteensä viisi eri tilaa. Aloitimme kierroksen meille uudella tilalla, Finca el Brisassa, johon oli kerääntynyt kolmen eri tilan omistajat. He kertoivat omista tiloistaan ja tuotantomääristä. Heidän pyrkimyksensä on kasvattaa vientiin riittävän laadukkaan kahvin osuutta. Näistä eristä saimme näytteet mukaamme.

  

Yksi mieleenpainuva tila on Finca Casablanca. Miguel asui perheensä kanssa ja viljeli noin 3 hehtaarin tilaansa. Maistoimme Miguelin kahvia jo Bogotan cuppingissa. Valitsimme sen myös yhdeksi potentiaaliseksi kahviksi, josta myöhemmin tekisimme ostopäätöksen.  Kiersimme pelloilla ja pidimme sadekuuron kestävän kahvitauon verannalla. Joka paikassa vieraanvaraisuus oli erittäin suurta, täälläkin tarjottiin erinomaista kotijuustoa ja hedelmähilloketta.

 

              

Tila oli hyvin jyrkässä vuorenrinteessä. Jo tämä asettaa logistiikalle omat haasteensa. Ennen tielle pääsyä oli vielä joenylitys bambusiltaa myöten.

 

Valtaosa Acevedon alueen kahvista myydään paikallisille markkinoille. Laadullisesti tämä kahvi ei ole erityisen hyvin käsiteltyä, eli joukossa on raaempia ja ylikypsiä marjoja kypsien joukossa. Ja jos puitteet ovat keräyksen jälkeen välttävät, ei lopputuloskaan ole erityisen maittava kupissa. Nyt sadonkorjuun aikaan kahvin ympärillä kuhisi sananmukaisesti: Satoa kerättiin aamusta iltaan, vuorenrinteillä pulping-asemilla leijui kahvimarjan hedelmälihan tuoksu, laaksoon tuotiin kahvisäkkejä niin pick-upin lavoilla kuin hevosen tai mopon selässä. Alhaalla kaupugissa oli useita kahvinostoasemia, missä kahvia ostettiin päivän hintaan.  Ne viljelivät, joilla ei ole kuivauspetejä, myyvät pavut ns. märkinä. Tällöin hinta on alhaisempi, jos viljelijä on kuivannut kahvin optimaaliseen kosteuteen. Tällöin hinta on edellistä parempi. Tässä vaiheessa pavuissa on vielä kuori, joka erotellaan omassa prosessissa.

 

 

     

         

 

Itselleni avautui nyt selkeästi, miten eri tasoilla kahvinviljely ja sen edelleen myynti toimivat. Hinta, minkä viljelijä kahvista saa myydessään paikallisesti on hyvin matala. Huolellisemman viljelyn ja käsittelyn kautta raakakahvin tyyliä on mahdollista viedä puhtaammaksi ja tehdä kahvista kiinnostavampi ja erottuvampi. Näin myös siitä saatava myyntihinta on korkeampi. Näin viljelijä saa paremman korvauksen työstään, ja pystyy paremmin investoimaan tilaansa.

Viikkoon mahtui myös yksi välipäivä, jolloin suuntasimme reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan San Augustinin kansallispuistoon. Puistossa olevat patsaat olivat ajalta 0-700 JKr. Patsaan kuvio toistuu usein myös alueen kahvisäkeissä.

 

Tullessa pysähdyimme Pitalitossa Cafe La Meca-kahvilassa, jossa kahvi valmistettiin kunnianhimoisesti. Omistaja Oliver haluaa omalla työllään näyttää, kuinka hyvältä kahvi voi maistua, kun viljely, prosessointi ja valmistus on tehty huolellisesti. Täällä nautittu kahvi oli ehdottomasti parasta. Muuten paikallisesti nautittu kahvi oli varsin kevyttä.

 

Viimeisenä tilapäivänä suuntasimme tervehtimään Mariano Lealia ja Bernave Tovaria. Molempien kahveja oli erä viime vuoden kuormassa. Marioano oli hyvin positiivisella mielellä. Hän oli pystynyt investoimaan uusiin fermointi/pesualtaisiin sekä vedenkierrätys -ja puhdistusjärjestelmään. Tulevan sato näytti myös hyvältä, joskin hänellä sato tulee hivenen muuta aluetta myöhemmin.

 

     

Bernave oli aloittanut yhdellä peltolohkolla luomuviljelyn. Ensimmäistä satoa joudutaan vielä odottamaan pari vuotta.

  

Pääsimme viikolla tekemään kahvinäytteillemme testipaahtoja yhdellä raakakahvin ostajalla. Ennen kotiin lähtöä kävimme tekemässä cuppingin, jotta saisimme heti käsityksen potentiaalisista kahveista. Gilberton kahvi oli pöydän ehdoton helmi. Myös muissa oli mielenkiintoisia vaihtoehtoja, mutta ne vaativat vielä uudet testit paahtimolla Tampereella.

  

Matka oli erittäin onnistunut. Paahdoimme ja maistoimme vielä näytteet Tampereella. Tässä vaiheessa ostoneuvottelut ovat jo edenneet, ja pääsemme tuttujen kahvien lisäksi maistamaan myös paria uutta. Suoraan viljelijältä.

 

Teksti:Pekka Heinonen

Kuvat: Teijo Villa