Kenia AA Muriti-esimerkki kahvin jäljitettävyydestä

Raaka-aineiden jäljitettävyys on ollut yleisesti kiinnostuksen ja puheen aiheena elintarviketeollisuudessa viime vuosien aikana. Myös kahvin kohdalla kuluttajien kiinnostus on ollut kasvavaa aihetta kohtaan. Hedelmällistä yhteistyötä onkin syntynyt kahvinviljeilijöiden ja maahantuojien/ paahtajien kesken. Tässä pieni esittely yhdestä yhteistyömallista.


Meillä on ollut ilo tutustua Joonas Reinikaiseen kuluvan vuoden aikana. Joonas asuu Lahdessa, jossa hänen yrityksensä Kahiwa Coffeen kotipaikka on. Kahiwa Coffee keskittyy kahvin maahantuontiin ja myymiseen. Kahvin maahantuonti sai alkunsa noin kolme vuotta sitten.


Pirkanmaan Paahtimo: Kuinka kaikki alkunsa? Mistä kahvisi tulevat?


Joonas: Tunsin perhekontaktieni kautta kahvinviljelijäperheitä Keniasta. Kävimme perheeni kanssa usein Keniassa, ja vähitellen syntyi ajatus alkaa maahantuomaan kahvia. Halusimme luoda suoran yhteyden viljelijöihin ilman välikäsiä ja auttaa heitä todella kehittämään omaa toimintaansa. Alati kehittyvä yhteistyö viljelijöiden kanssa on jo suoraan heijastunut positiivisesti laatuumme.


PP: Mitä se konkreettisesti tarkoittaa?


Joonas: Olemme maksaneet raakakahvista reilua hintaa. Esimerkiksi Muritin perhe on pystynyt istuttamaan yli tuhat uutta kahvipensasta, uudistaneet kastelujärjestelmää ja alkaneet rakennuttaa uutta kahvinkäsittelyasemaa (Milling). Tyypillisesti maksamme raakakahvistamme vähintään 15% Reilun Kaupan takuuhintaa korkeamman hinnan.


PP: Kuulostaa hienolta! Ilmeisesti myös viljelijät kokevat asian positiivisena?


Joonas: Usein Keniassa kiertäessäni olen huomannut ränsistyneitä ja huonokuntoisia kahvitiloja. Nuoret eivät ole kiinnostuneita jatkamaan epävarmaa ja rahallisesti vähätuottoisaa työtä. Kahvista maksettu hinta valuu usein turhiinkiin välikäsiin,ja itse viljeiljä ei saa työstänsä sen arvoista korvausta. Me maksamme suoraan viljelijälle parempaa hintaa, joka motivoi työhön ja mahdollistaa toiminna kehittämisen. Näemme tämän olevan tie, jonka kautta pystymme tuomaan markkinoille aina laadukkaampia kahveja.


PP: Kyllä, olemme maistaneet kahvivalikoimaasi; AA:ta, AB:tä ja Peaberrya. Kokemukset ovat olleet postiivisia. Ja mikä tärkeintä, uskon että lähitulevaisuudessa eteen tulee yhä upeampia kahveja. Myös meille mahdollisimman suora reitti tiloilta kuluttajille on tärkeä.
Tällä hetkellä valikoimassamme Muritin perheen Kenia AA. Korkea, sitrusmainen hapokkuus, maussa sitrusta ja punaista marjaisuutta.

Teksti: Pekka Heinonen