Paahtimo Helsinki Coffee Festivaaleilla

Osallistuimme viime viikonloppuna (20.-22.3) ensimmäisiin Suomessa järjestettyihin kahvifestivaaleihin. Tapahtuman ajatus oli tuoda laatukahvi lähelle loppukäyttäjää. Suvilahden Kattilahallin paikat olivat loppuunvaratut ja osa ennakkolipuista loppuunmyydyt. Odotimme positiivisen jännittyneinä,mitä tulemaan pitää! Tapahtumassa oli myös vuosittaiset kahvikilpailut, lyhyitä tietoiskuja sekä haastatteluja sekä tietysti paljon hyvää kahvia tarjolla.

Pirkanmaan Paahtimon osasto oli varsin onnistunut! Kuva:Paavo Pykäläinen Photography

Kuvan Vespa on vuodelta -61, ostettu ns. raatona viime keväänä Belgiasta. Talven mopo oli korjaamolla Porissa, ja valmistui juuri ajoissa, päivää ennen tapahtuman alkua! Perjantain ammattilaispäivä ei tavoittanut kohderyhmäänsä kovin hyvin. Toisaalta ne joiden kanssa keskustelimme, olivat hyvinkin kiinnostuneita Paahtimostamme.

Olimme valinneet tarjolle neljä eri suodatinkahvia ja kolme eri espressoa. Suosituimmaksi osoittautui vaaleapaahtoinen Burka Estate tilakahvi Tanzaniasta. Tarjosimme sitä myös perjantaina karpalo-valkosuklaakakun makuparina. Kahvin raparperimainen hapokkuus nivoi makean kakun täydellisesti yhteen. Myös tilakahvit El Tesoro Kolumbiasta ja Etiopia Guji olivat pidettyjä, voimakkaampana vaihtoehtona Cuba Turquino sai suosiota. Espressoista mielenkiintoa herätti vaaleampi, natural-prosessoitu Etiopia Djimmah. Sama kahvi aeropressillä valmistettuna verrokkina avasi monelle maistajalle sen, kuinka moneksi sama kahvi voi taipua.

Perjantaina järjestettiin Cuptastig-kilpailut, lauantaina Brewers Cup ja sunnuntaina Vuoden Barista.

Itse otin osaa toista kertaa peräkkäin Brewers Cup-kilpailuun. Kilpailija valitsee haluamansa suodatinvälineen ja valmistaa sillä kahvin kolmelle eri makutuomarille, kullekin erikseen. Kisa on jaettu suljettuun ja avoimeen kierrokseen. Ensimmäisessä on kaikille sama sokkokahvi, johon on varattu tunti aikaa hakea paras mahdollinen lopputulos. Toisella kierroksella oma valitsema kahvi, ja maun lisäksi arvioidaan myös presentaatio. Alunperin suunnittelin kilpailukahviksi Etiopia Gujia,mutta vaihdoin sen lopulta Colombia El Tesoroon. Tykästyin kahvin pyöreyteen ja sen hedelmäiseen hapokkuuteen Valmistusvälineeksi otin Kalita-suodattimet. Kalita uuttaa mahdollisimman tasaisesti kahvikerroksen, tuo kahvin bodyn hienosti esiin, samoin miellyttävän hapokkuuden. Teknisesti suoritus meni hyvin. Kovassa seurassa kahvin ominaisuudet eivät kuitenkaan riittäneet korkeisiin pisteisiin. Kärkikolmikossa oli mm. kaksi Geisha-laatuista kahvia, jotka arvostetaan yleisesti todella korkealle ja  raakapavun kg-hinta kipuaa useisiin kymmeniin euroihin. Omani oli keskitasoa parempi, keskihintainen ja hinta/laatusuhteeltaan hyvä. Samoin pienten yksityiskohtien vähäinen määrä presentaatiossa kostautui kokonaispisteissä. Sijoitukseni oli 7/7. Valmistumisvaihe toi kuitenkin arvokasta oppia parametrien säädöistä haettaessa maistuvinta kuppia. VST-refractometer toi mitattavaa tietoa siitä, millainen kahvin voimakkuus eri resepteillä saatiin. Kilpailun voitti Mikaela Wallgren kööpenhaminalaisesta Coffee Collectivesta.

Koko kilpailujen tiivistelmän voit lukea täältä http://scaefc.wordpress.com/2015/03/22/kahvialan-sm-kilpailut-kaytiin-ta...

Lauantaina ja sunnuntaina väkeä tulikin sitten oikein kunnolla, ja osastolla oli kova kiire koko päivän. Kiinnostus pääkaupunkiseuden ulkopuolisiin paahtimoihin tuntui meillä ja myös muilla osastoilla. Pieniä, uusia paahtimoita oli tullut mm. Jyväskylästä ja Rovaniemeltä. Osa kahvipusseistamme myytiin loppuun ja maistatuskuppeja sai täyttää tiheään tahtiin.

Laadukas kahvi on nyt todellakin pinnalla ja sen monimuotoisuus alkaa saavuttaa loppukuluttajan. Saatu hyvä palaute kahveistamme tuo varmasti lisää potkua arkiseen aherrukseen paahtimolla.

Tapahtuman tunnelma välittyy varmasti parhaiten ammattivalokuvaajan silmin www.facebook.com/media/set/?set=a.436159013220753.1073741831.30018211681... Kuvat Paavo Pykäläinen

 

Teksti:Pekka Heinonen