Kohti omaa kahvilaa! Paulan tarina

Kurssitarjonta paahtimolla elää kunkin tarpeiden mukaan. Työ -tai kaveriporukat haluavat vähän tiivistetympää ja yleisellä tasolla olevaa perehdytystä kahvin maailmaan esimerkiksi cuppingin kautta, ammatillisesti suuntautuvat  sitten janoavat tietoa niin paljon kuin mahdollista.

Syksyllä 2014 pidettiin päivän mittainen kurssi, jossa kahvilatoimintaa suunnitteleva Paula halusi napakan peruspaketin siitä, miten hyvää kahvia valmistetaan.Päivän aikana kävimme paahtamisen perusteet testipaahtimen avulla, cuppasimme eri kahveja ja perehdyimme eri suodatintekniikoihin. Loppupäivä käytettiin espressomyllyn -ja laitteen toimintojen perusteisiin, myllyn säätöön, haettiin sopivia annoskokoja shoteille ja treenattiin vaahdotuksen perusteita. Päivässähän  ei kukaan valmiiksi tule, mutta ainakin oikean suuntaisen näkemyksen mitä toimenpiteitä tasalaatuisen kahviannoksen eteen täytyy tehdä.

 

 

 

Päivän kuluessa käytiin myös muita käytännön seikkoja läpi, kuten työpistesijoittelu,  laitekanta, kahvivalikoima ja kahvimenu. Pohdittin myös aloittavan yrittäjän resursseja ja työkuormaa, sillä tuolloinhan hommat eivät ihan heti lopu! Päivä oli hyvin antoisa, joskin myös työntäyteinen sillä uutta tietoa tuli paljon. Kaikille jäi kuitenkin positiivinen fiilis.

Tuossa vaiheessa Paulan suunnitelmat olivat jo sen verran pitkällä, että ajatus oli lähellä konkretisoitua. Ajassa mentiikin vain muutamia  kuukausi eteenpäin, kun tieto liikepaikan saamisesta varmistui. Paulan liikeidea on ensisijaisesti leipomo, jota viihtyisä miljoo ja kahvilatuotteet tukevat. Sijainti on Luopioisissa, joka on yksi Pälkäneen kunnan päätaajamista. Paula tuntee seudun, sen haasteet ja mahdollisuudet. Kahvivalikoimaa mietittiin sitten yhdessä sähköposteja vaihtaen, samoin vaihtoehtoisia laitteita ja valmistusmenetelmiä.

Remontin keskellä ajoin päiväksi paikan päälle, jossa katsottiin vielä pääkohdat yhdessä.

- espressomyllyn säätö kohdalleen; jauhatuskarkeus, kahvin annostelu, millä suhteella espressot valmistetaan. Brasilialainen Bruzzi oli Paulan espresso valinta.

- haettiin espresson valumisajat, vaahdotustekniikkan kertausta

- suodatinkahviksi oli jo valittu Tumma Loisto. Tarkistimme  suodatinkahvimyllyn jauhatuskarkeudet, mitattiin oikea kahvimäärä suhteessa veteen (60g/1ltr), maistettiin ja varmistettiin oikea uuttosuhde TDS-mittauksella.

-huomioitiin vaa an käytön tärkeys

-valittiin sopivat vaihtuvat kahvit pressopannuun, aeropressin käytön sisäistäminen ja mahdollisesti valikoimaan ottaminen

-mikä kahvivalikoima ulosmyyntiin, jolla tehdään vaivatonta lisämyyntiä yrittäjälle

Paikka oli jo hyvää vauhtia hahmottumassa. Aikaakin avajaisiin oli vielä toista viikkoa, jotta yksityiskohdat saadaan viimeisteltyä.

Maaliskuussa kävin viettämässä rinnepäivän Sappeella, joten vierailu uuteen kahvilaan istui ohjelmaan luontevasti. Leipomo-kahvila sijaitsee vanhassa kunnantalossa.

Houkuttelevat tuoksut tulivat vastaan jo ulko-ovella. Sisälle päästyäni minua tervehtivät hymyilevät kasvot leipälapion takaa, uunista ladottiin juuri ruisleipiä vitriiniin. Tunnelma ja ensivaikutelma olivat heti kiitettävällä asteikolla, tänne on kiva tulla!

 

Tuoreet jauhot suoraan myllyltä, itseleivottua ja jokapäivä tuoretta. Kun  jauhopeukalo on vielä sopivasti kohdillaan, ei vikaan voi juuri mennä.

 

 

Jäätelö täytyy tulla kesällä ehdottomasti testaamaan. Paikan miljöö oli varsin onnistunut. Sopiva kodikkuus ja oma tyyli järkevillä panostuksilla.

 

 

Kahvi maistui, vaikka maito hivenen dominoi kokonaisuutta.

Alku on uudella yrittäjällä lähtenyt varsin mukavasti käyntiin. Väkeä on jo nyt käynyt odotuksiin nähden runsaammin.  Lisäkäsipareja on palkattu, ja homma tuntuu olevan varsin hyvin hanskassa! 

Kuten asiaan kuuluukin, Paulan katse on jo tulevassa. Hahmoteltiin vielä ennen kesää koulutus paahtimolla myös uusille työntekijöille. Varsinainen sesonki tuleekin sitten kesäasukkaiden tulon ja terassin avauksen myötä.

 

Käykäähän poikkeamassa!

 

Teksti: Pekka Heinonen

Ps. Suunniteletko omaa paikkaa, tarvitsetko hyvät perusvalmiudet kahvinvalmistukseen  tai kaipaako yrityksenne kahvitarjonta päivitystä?

Ota yhteys pekka.heinonen@pirkanmaanpaahtimo.fi niin jutellaan lisää!